Saturday, September 28, 2013

सांख्ययोग

( सांख्ययोग का विषय )

श्री भगवानुवाच

अशोच्यानन्वशोचस्त्वं प्रज्ञावादांश्च भाषसे ।
गतासूनगतासूंश्च नानुशोचन्ति पण्डिताः ॥

भावार्थ :  श्री भगवान बोले, हे अर्जुन! तू न शोक करने योग्य मनुष्यों के लिए शोक करता है और पण्डितों के से वचनों को कहता है, परन्तु जिनके प्राण चले गए हैं, उनके लिए और जिनके प्राण नहीं गए हैं उनके लिए भी पण्डितजन शोक नहीं करते॥11॥

न त्वेवाहं जातु नासं न त्वं नेमे जनाधिपाः ।
न चैव न भविष्यामः सर्वे वयमतः परम्‌ ॥

भावार्थ :   न तो ऐसा ही है कि मैं किसी काल में नहीं था, तू नहीं था अथवा ये राजा लोग नहीं थे और न ऐसा ही है कि इससे आगे हम सब नहीं रहेंगे॥12॥

देहिनोऽस्मिन्यथा देहे कौमारं यौवनं जरा ।
तथा देहान्तरप्राप्तिर्धीरस्तत्र न मुह्यति ॥

भावार्थ :  जैसे जीवात्मा की इस देह में बालकपन, जवानी और वृद्धावस्था होती है, वैसे ही अन्य शरीर की प्राप्ति होती है, उस विषय में धीर पुरुष मोहित नहीं होता।13॥

मात्रास्पर्शास्तु कौन्तेय शीतोष्णसुखदुःखदाः ।
आगमापायिनोऽनित्यास्तांस्तितिक्षस्व भारत ॥

भावार्थ :  हे कुंतीपुत्र! सर्दी-गर्मी और सुख-दुःख को देने वाले इन्द्रिय और विषयों के संयोग तो उत्पत्ति-विनाशशील और अनित्य हैं, इसलिए हे भारत! उनको तू सहन कर॥14॥

यं हि न व्यथयन्त्येते पुरुषं पुरुषर्षभ ।
समदुःखसुखं धीरं सोऽमृतत्वाय कल्पते ॥

भावार्थ :  क्योंकि हे पुरुषश्रेष्ठ! दुःख-सुख को समान समझने वाले जिस धीर पुरुष को ये इन्द्रिय और विषयों के संयोग व्याकुल नहीं करते, वह मोक्ष के योग्य होता है॥15॥

नासतो विद्यते भावो नाभावो विद्यते सतः ।
उभयोरपि दृष्टोऽन्तस्त्वनयोस्तत्वदर्शिभिः ॥

भावार्थ :  असत्‌ वस्तु की तो सत्ता नहीं है और सत्‌ का अभाव नहीं है। इस प्रकार इन दोनों का ही तत्व
तत्वज्ञानी पुरुषों द्वारा देखा गया है॥16॥

अविनाशि तु तद्विद्धि येन सर्वमिदं ततम्‌ ।
विनाशमव्ययस्यास्य न कश्चित्कर्तुमर्हति ॥

भावार्थ :  नाशरहित तो तू उसको जान, जिससे यह सम्पूर्ण जगत्‌- दृश्यवर्ग व्याप्त है। इस अविनाशी का विनाश करने में कोई भी समर्थ नहीं है॥17॥

अन्तवन्त इमे देहा नित्यस्योक्ताः शरीरिणः ।
अनाशिनोऽप्रमेयस्य तस्माद्युध्यस्व भारत ॥

भावार्थ :   इस नाशरहित, अप्रमेय, नित्यस्वरूप जीवात्मा के ये सब शरीर नाशवान कहे गए हैं, इसलिए हे भरतवंशी अर्जुन! तू युद्ध कर॥18॥

य एनं वेत्ति हन्तारं यश्चैनं मन्यते हतम्‌ ।
उभौ तौ न विजानीतो नायं हन्ति न हन्यते ॥

भावार्थ :   जो इस आत्मा को मारने वाला समझता है तथा जो इसको मरा मानता है, वे दोनों ही नहीं जानते क्योंकि यह आत्मा वास्तव में न तो किसी को मारता है और न किसी द्वारा मारा जाता है॥19॥

न जायते म्रियते वा कदाचि-न्नायं भूत्वा भविता वा न भूयः ।
अजो नित्यः शाश्वतोऽयं पुराणो-न हन्यते हन्यमाने शरीरे ॥

भावार्थ :   यह आत्मा किसी काल में भी न तो जन्मता है और न मरता ही है तथा न यह उत्पन्न होकर फिर होने वाला ही है क्योंकि यह अजन्मा, नित्य, सनातन और पुरातन है, शरीर के मारे जाने पर भी यह नहीं मारा जाता॥20॥


Next- 123456

Saturday, September 21, 2013

Computer Optional Questions

1.The first Unix operating system, as it was in development stage, was written in the
A.  C language
B.  B language
C.  assembly language
D.  none of these

2.Which one of the following is not an input device?
A. Keyboard
B. Joystick
C. Printer
D. Optical Character Reader

3.The input device that is most likely to be used to play computer game is the
A.  Joystick
B.  Keyboard
C.  Touch Screen
D.  Mouse

4.The Input device that is closely related to a touch screen is the
A.  Keyboard
B.  Light pen
C.  Scanned
D.  Joystick

5.A bus is a / an
A.  electronic track system
B.  part of register
C.  special memory
D.  part of a Cpu

6. In a disk, each block of data is written into
A. one sector
B. two sectors
C. three sectors
D. two or more sectors

7. A byte represents a group of
A. 10 bits
B. 40 bits
C. 8 bits
D. 22 bits

8. Which one of the following is a standard code used to exchange information among data processing and       communication system?

A. ANSI
B. ASCII
C. ACM
D. APL

9. A mouse is connected to

A. LPT1 port
B.  LPT2 port
C. The serial port
D.  none of these

10. Windows is

A. an operating system
B. an operating environment
C. a character user interface
D. none of these

Answer- 1-B, 2-C, 3-A, 4-B, 5-C, 6-D, 7-C, 8-B, 9-C, 10-B


Saturday, September 14, 2013

MS word Objective Question

1. Which of the following is not valid version of MS Office?

 A) Office XP
 B) Office Vista
 C) Office 2007
 D) None of above


2. You cannot close MS Word application by

 A) Choosing File menu then Exit submenu
 B) Press Alt+F4
 C) Click X button on title bar
 D) From File menu choose Close submenu


3. The key F12 opens a

 A) Save As dialog box
 B) Open dialog box
 C) Save dialog box
 D) Close dialog box


4. What is the short cut key to open the Open dialog box?

 A) F12
 B) Shift F12
 C) Alt + F12
 D) Ctrl + F12


5. A feature of MS Word that saves the document automatically after certain interval is available on

 A) Save tab on Options dialog box
 B) Save As dialog box
 C) Both of above
 D) None of above


6. Where can you find the horizontal split bar on MS Word screen?

 A) On the left of horizontal scroll bar
 B) On the right of horizontal scroll bar
 C) On the top of vertical scroll bar
 D) On the bottom of vertical scroll bar


7. Which of the following is not available on the Ruler of MS Word screen?

 A) Tab stop box
 B) Left Indent
 C) Right Indent
 D) Center Indent
 E) All of them are available on ruler


8. What is place to the left of horizontal scroll bar?

 A) Tab stop buttons
 B) View buttons
 C) Split buttons
 D) Indicators
 E) None of above


9. Which file starts MS Word?

 A) Winword.exe
 B) Word.exe
 C) Msword.exe
 D) Word2003.exe


10. How many ways you can save a document?

 A) 3
 B) 4
 C) 5
 D) 6


11. If you want to keep track of different editions of a document which features will you use?

 A) Editions
 B) Versions
 C) Track Change
 D) All of above


12. Background color or effects applied on a document is not visible in

 A) Web layout view
 B) Print Layout view
 C) Reading View
 D) Print Preview


13. What is a portion of a document in which you set certain page formatting options?

 A) Page
 B) Document
 C) Section
 D) Page Setup


14. Borders can be applied to

 A) Cells
 B) Paragraph
 C) Text
 D) All of above


15. Which of the following is not a type of page margin?

 A) Left
 B) Right
 C) Center
 D) Top


16. What is the default left margin in Word 2003 document?

 A) 1"
 B) 1.25"
 C) 1.5"
 D) 2"


17. What is gutter margin?

 A) Margin that is added to the left margin when printing
 B) Margin that is added to right margin when printing
 C) Margin that is added to the binding side of page when printing
 D) Margin that is added to the outside of the page when printing


18. Portrait and Landscape are

 A) Page Orientation
 B) Paper Size
 C) Page Layout
 D) All of above


19. If you need to change the typeface of a document, which menu will you choose?

 A) Edit
 B) View
 C) Format
 D) Tools


20. Which of the following is not a font style?

 A) Bold
 B) Italics
 C) Regular
 D) Superscript


Answers:-
1-B, 2-D, 3-A, 4-D, 5-A, 6-C, 7-D, 8-B, 9-A, 10-A, 11-B, 12-D, 13-C, 14-D, 15-C, 16-B, 17-C, 18-A, 19-C, 20-D,


CCC